ישנם שלושה סוגי פסיפס עיקריים שאיתם עובדים על מנת ליצור עבודת פסיפס. שלושת הסוגים הם: אבני פסיפס, פסיפס זכוכית ופסיפס קרמיקה. במאמר זה, אשפוך אור על הסוגים השונים המשמשים ליצירת פסיפס כולל הנחיות ליצירת פסיפס.
אבני פסיפס טבעית
הכנת יצירת פסיפס (הידוע גם בשם: מוזאיקה), הינה אומנות עתיקה שקיימת כבר אלפי שנים. הפסיפס המסורתי היה עשוי מחומרים שהיו בטבע, כגון שיש וגרניט. את החומרים האלה חתכו לחתיכות קטנות ומהן הרכיבו את הפסיפסים שאותם אנו מכירים כיום מבתי כנסת עתיקים, כנסיות וחפירות ארכיאולוגיות בכל רחבי העולם. הפסיפס המסורתי נקרא: פסיפס אבן או פסיפס אבן טבעית, כיום מכנים זאת אבני פסיפס
רוב האומנים בארץ עובדים בפסיפס זה עם אבנים קטנות בגודל של 1.2X1.2 ס"מ ובעובי של 6 מ"מ. על מנת לחתוך את אבני הפסיפס נעזרים בכלי עבודה ידניים ייחודיים המתאימים לכך כגון קאטר (צבת), קאטר עם שני גלגלים (המכונה צ'קצ'ק), קאטר כפול, ועוד כלי עבודה המתאימים לכך. על ידי החיתוך ניתן ליצור צורות גיאומטריות שונות כגון משולשים, טרפזים, מלבנים, עיגולים וכדומה בהתאם לדוגמא של יצירת הפסיפס אותה אנו מעוניינים ליצור.
השלבים השונים בהכנת יצירת פסיפס
יצירות פסיפס כבר אינן נחלתן הבלעדית של אומני פסיפס. אנשים רבים רואים בעיסוק בפסיפס תחביב לשעות הפנאי, ואחרים אף מנסים ללמוד את התחום על מנת ליצר יצירת פסיפס בודדת כמו: שולחן פסיפס לגינה, אגרטל מעניין, מראה ססגונית וכדומה. הכנת יצירת פסיפס היא אומנות לכל דבר ועניין. יחד עם זה, הטכניקה פשוטה וכל אחד יכול ליצור בעצמו יצירת פסיפס אסתטית ולהתענג על התהליך כמו גם על היצירה המוגמרת.
להלן השלבים העיקריים בתהליך הכנת יצירת פסיפס:
ראשית, מציירים את הקווים הכללים של הדוגמה שאותה רוצים ליצור.
בשלב השני – מדביקים על הדוגמה את האבנים בדבק מיוחד הנקרא: "דבק פסיפס".
בשלב השלישי – לאחר שעבודת ההדבקה מסתיימת, מורחים חומר הנקרא "רובה" למילוי הרווחים בין אבן אחת לשנייה.
בשלב הרביעי, אנחנו מורחים את האבנים בחומר הנקרא: "סילר", שהינו כמו לכה מיוחדת לאבני פסיפס, וזאת על-מנת להוציא את הצבע מהאבן ולאטום אותה מפני חדירת מים. יש למרוח את הסילר פעמיים: פעם ראשונה אחרי הדבקת האבנים ופעם שנייה אחרי מריחת הרובה.
פסיפס זכוכית
הסוג השני של הפסיפס הינו פסיפס זכוכית המכונה גם פסיפס זכוכיתי. זהו פסיפס מודרני יותר, שכן כאן אנו משתמשים בחתיכות זכוכית במקום בחתיכות אבן טבעית. העבודה עם פסיפס זכוכית נפוצה באיטליה, בספרד ובברזיל. היתרונות הבולטים של פסיפס זכוכית:
אפשר להשיגו באפשרויות צבע מגוונות מאד-
-קל מאוד לחיתוך
-זול יותר
-גוון רחב של מידות וכן בעוביים שונים
פסיפס קרמיקה
הסוג השלישי של פסיפס נקרא פסיפס קרמיקה. כשמו כן הוא – עשוי מקרמיקה. גם פסיפס קרמיקה זוכה להרבה מאוד שמות נוספים כמו: קרמיקה פסיפס, קרמיקה צבעונית, אריחים צבעוניים ואריחי פסיפס. סוג זה קיים במבחר ובמגוון רב המגיע ממדינות שונות ובעיקר: מאיטליה, מספרד, מיפן, מטורקיה, מברזיל ואף מישראל.
היתרונות של פסיפס קרמיקה:
– מגוון צבעים גדול מאד.
– מידות שונות (מגודל 2X2 ועד 20X20 ס"מ ואף יותר מכך).
– בעוביים שונים.
– מחירו זול יחסית.
המייחד פסיפס קרמיקה ואריחי קרמיקה הוא הצבעוניות הרבה. פסיפס קרמיקה מופיע בצבעים חמים ועזים כגון: אדום, כתום, ירוק, כחול, סגול, ורוד, חום וכדומה. ישנם סוגים שונים של קרמיקה הנקראים: "טרה קוטה" – אלה קלים יותר לחיתוך, וישנם אריחים הנקראים: "גרניט פורצלן" והם קשים יותר לחיתוך. באופן כללי: ככל שהאריח דק יותר – כך גם קל יותר לחתוך אותו.
ניתן להשיג את כל סוגי הפסיפס, וכן כלי עבודה מיוחדים ליצור פסיפס וחומרים ליצורו, במחסנים מיוחדים לכך. חשוב לרכוש את חומרי הגלם וכלי העבודה אצל יבואן שזו התמחותו ושיכול לתת ייעוץ מקצועי ומענה לכל השאלות לגבי: איך יוצרים פסיפס? אשמח לסייע בבחירת חומרי הגלם השונים ולספק רעיונות למגוון רחב של צורות ליצירת פסיפס. בבית הפסיפס, תוכלו לקבל מגוון רחב מאד של רעיונות ודוגמאות ליצירתכם.
לסיכום, יצירת פסיפס הינה "גשר בין העבר, ההווה והעתיד". היוצר יצירת פסיפס כמו מחבר בין אומנות עתיקה לבין אומנות ותחביב מודרני. יצירות פסיפס מעשירות ומייפה את העולם ואת הסובב אותנו ומעשירה רבות את עולמו של היוצר בה. מומלץ ביותר להתנסות לפחות פעם אחת בהכנת יצירת פסיפס. זהירות זה ממכר… ראו הוזהרתם.
לקריאה נוספת בויקיפדיה בערך פסיפס.